Zupa z ciecierzycy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    2 łyżki
  • marchew

    1 szt
  • cebula

    1 mała
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka zielona

    1 szt
  • pomidor

    1 szt
  • mielony kminek Prymat

    1/2 łyżeczki
  • chili pieprz cayenne

    1/2 łyżeczki
  • kurkuma mielona

    1/3 łyżeczki
  • cieciorka konserwowa

    2 puszki
  • cukinia

    2 szt (średniej wielkości)
  • bulion drobiowy

    1,2 l
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oliwę rozgrzewamy w garnku na średnim ogniu. Marchew kroimy na półtalatki, cebulę siekamy i smażymy 3-4 min. Następnie dodajemy obranego ze skóry pomidora, pokrojonego w kostkę, papryki drobno pokrojone, kminek, kurkumę i pieprz cayenne. Chwilę razem smażymy, cały czas mieszając.
Następnie dodajemy osączoną z zalewy, ciecierzycę, pokrojoną cukinię i zalewamy bulionem. Na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia, płomień zmniejszamy i gotujemy bez przykrycia 15 min. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy lekko skropić oliwą z oliwek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 17.12.2016 17:37
pomysłowa zupka
RenataZ-et 17.12.2016 11:10
smaczna propozycja
sezamek 17.12.2016 00:40
Świetna zupa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat