Zupa z ciecierzycy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    20 dag
  • pomidory z puszki lub koncentrat

    15 dag
  • czosnek

    2 ząbek
  • bulion warzywny

    0,75 l
  • majeranek

    1,5 łyżeczka
  • rozmaryn świeży

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • boczek

    50 surowy bez kości
  • oliwa

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do przygotowania tej zupy użyłam gotowanych ziaren ciecierzycy./można wykorzystać puszkowe/Suche ziarna podobnie jak groch czy fasolę należy wcześniej wypłukać, a następnie namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na ok.12 godz.Można to zrobić wieczorem,a na drugi dzień/ cierpliwie/ ugotować do miękkości.W głębokim rondelku,w którym będziemy gotować zupę podgrzać oliwę, dodać pokrojony w kosteczkę boczeki podsmażyć kilka minut.. Następnie dodać czosnek i jeszcze chwilę poddusić/nie przypalić/Dodać pomidory,ugotowaną ciecierzycę,bulion,przyprawy i zagotować.Świeżą gałązkę rozmarynu można zastąpić szczypta suszonego.Zmniejszyć płomień i na wolnym już ogniu gotować ok.15min.Doprawić do smaku solą i pieprzem,wyjąć gałązkę rozmarynu.Ugotowaną zupę zmiksować w całości lub częściowo i podawać z grzankami lub tostami.Można pozostawić zupę bez miksowania,a w trakcie gotowania dodać do niej garść makaronu/średniej grubości/.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 02.03.2012 09:34
super
foczka-ks 01.03.2012 22:33
warto się skusić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat