Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z ciecierzycy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciecierzyca 20 dag
pomidory z puszki lub koncentrat 15 dag
czosnek 2 ząbek
bulion warzywny 0,75 l
majeranek 1,5 łyżeczka
rozmaryn świeży do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
boczek 50 surowy bez kości
oliwa 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z ciecierzycy

Do przygotowania tej zupy użyłam gotowanych ziaren ciecierzycy./można wykorzystać puszkowe/Suche ziarna podobnie jak groch czy fasolę należy wcześniej wypłukać, a następnie namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na ok.12 godz.Można to zrobić wieczorem,a na drugi dzień/ cierpliwie/ ugotować do miękkości.W głębokim rondelku,w którym będziemy gotować zupę podgrzać oliwę, dodać pokrojony w kosteczkę boczeki podsmażyć kilka minut.. Następnie dodać czosnek i jeszcze chwilę poddusić/nie przypalić/Dodać pomidory,ugotowaną ciecierzycę,bulion,przyprawy i zagotować.Świeżą gałązkę rozmarynu można zastąpić szczypta suszonego.Zmniejszyć płomień i na wolnym już ogniu gotować ok.15min.Doprawić do smaku solą i pieprzem,wyjąć gałązkę rozmarynu.Ugotowaną zupę zmiksować w całości lub częściowo i podawać z grzankami lub tostami.Można pozostawić zupę bez miksowania,a w trakcie gotowania dodać do niej garść makaronu/średniej grubości/.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 02.03.2012 09:34
super
foczka-ks 01.03.2012 22:33
warto się skusić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak