Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 20 dkg
łopatka wieprzowa 50 dkg
olej 4 łyżki
cebula 1 mała sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 5 ziarenek
bulion wieprzowy 2 l
ziemniaki 4 średnie sztuki
zupa wiosenna 9-składnikowa mrożona 1 opakowanie
natka pietruszki wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną

Kroki postępowania

1
Ciecierzycę przesypać do garnka, zalać zimną wodą (ok. 2 szklanki), przykryć i odłożyć na ok. 12 godzin do namoczenia.
Krok 1 - Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną foto
2
Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Krok 2 - Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną foto
3
W garnku rozgrzać olej, mocno zrumienić na nim mięso.
Krok 3 - Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną foto
4
Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją.
Krok 4 - Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną foto
5
Do mięsa z cebulą dodać namoczoną, odsączoną ciecierzycę, liść laurowy i ziele angielskie. Wlać bulion i zagotować. Gotować kilkanaście minut, aż ciecierzyca zrobi się prawie miękka.
Krok 5 - Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną foto
6
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Krok 6 - Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną foto
7
Ziemniaki dodać do zupy razem z mrożoną zupą wiosenną. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej. Porcje zupy na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.
Krok 7 - Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milena 07.07.2016 19:08
Pięknie podane :)
jagoda5913 04.07.2016 11:13
dobra zupa
Motorek 04.07.2016 10:16
smaczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak