Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z brukselki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselka 500 g
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 mały
mięso mielone wieprzowe 250 g
ryż 3 łyżki
bulion warzywny 1,2 l
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
natka pietruszki
koperek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z brukselki

Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki.

Pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w piórka.

Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone (w garnku), mieszając by nie przywarło do dna. Jak będzie „rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne 15 min, od czasu do czasu mieszając.

Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekaną natkę i koperek, zabielamy śmietaną, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 28.01.2016 13:31
super przepis
Benita 28.01.2016 12:14
z chęcią bym skosztowała
mysza75 28.01.2016 11:04
pyszna zupka i fajny kolorek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak