Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z brązową soczewicą i warzywami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ta zupa to idealny pomysł na pierwsze danie obiadowe dla wegetarian i osób, które ograniczają spożycie mięsa w swojej diecie.

Składniki:

soczewica brązowa 400 dag
ziemniaki 2 szt
marchew 2 szt
seler lub pietruszka pol szt
natka pietruszki 3 lyzki
cebula biała 1 szt
mąka pszenna 2 lyzki
olej do smażenia
masło 2 lyzki
kminek Prymat 1 lyzka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
kolendra mielona 1 lyzka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 6 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 lyzeczka
sos sojowy 3 lyzki
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z brązową soczewicą i warzywami

  • zupa wegetariańska
  • zupa z brązową soczewicą
  • wegetariańska alternatywa pierwszego dania

1. Soczewicę opłukać dokładnie w zimnej wodzie.

2. Na rozgrzany rondel wrzucamy masło i podsmażamy cebulę, czosnek i pozostałe warzywa wraz z przyprawami (robimy to po to, aby wydobyć pełnie smaku i aromatu z przypraw). 

3. Dodajemy przepłukaną soczewicę i zalewamy ok. 1 litrem wody lub bulionu. 

Pamiętajmy o tym, że soczewica pęcznieje, dlatego należy regulować gęstość zupy ilością wody. 

Pamiętaj, żeby przed przygotowanie zupy, moczyć soczewicę w wodzie do momentu, kiedy ziarna będą nieco miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak