Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z botwiny na mięsnym wywarze

4.0
(25)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości 400 gramów
botwinka 1 duży pęczek
włoszczyzna 1/2 pęczka
ziemniaki 3 sztuki
śmietana 18% 4-5 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
cebula 1 sztuka
Kucharek SMAK WIOSNY 1 łyżka
cukier do smaku
ocet 10 % do smaku
woda 3 litry
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
koperek świeży 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z botwiny na mięsnym wywarze

Kroki postępowania

1

Do garnka wlać wodę i zagotować. Dodać umyte mięso i po chwili zbierać łyżką szumowiny. Dodać obraną i umytą włoszczyznę (marchew, seler, por, pietruszka), cebulę pokrojoną w kostkę,l iście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i łyżkę przyprawy Kucharek. Gotować pod przykryciem około 20-25 minut.

Krok 1 - Zupa z botwiny na mięsnym wywarze foto
2

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Botwinkę dokładnie umyć, małe buraczki obrać i pokroić w plasterki, a łodyżki wraz z liśćmi na około 1-2 centymetrowe kawałki. Dodać botwinkę i ziemniaki do gotującego się wywaru i gotować około 15-20 minut.

Krok 2 - Zupa z botwiny na mięsnym wywarze foto
3

Na końcu dodać do zupy śmietanę i doprawić do smaku solą, cukrem i octem. Zamiast octu można dodać sok z cytryny, ale wtedy zupa będzie miała zdecydowanie inny smak.

Krok 3 - Zupa z botwiny na mięsnym wywarze foto
4

Gotową zupę z botwinki przelać do talerzy i podawać. Można dodać łyżkę koperku. Smacznego!

Krok 4 - Zupa z botwiny na mięsnym wywarze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 26.03.2013 18:48
pyszna zupka
Motorek 21.03.2013 09:13
lubię botwinkę
gacopierz23 08.12.2012 23:38
zupka mojej babci
Krystyna32 07.12.2012 10:19
extra
mirosława4 22.11.2012 19:48
dobra zupka ale nigdy jeszcze nie gotowałam :)
Norgiusz 02.11.2012 17:51
super
Norgiusz 02.11.2012 17:51
super
Seba 28.10.2012 08:54
moja ulubiona zupka
smakoszek 13.10.2012 19:59
pyszna ,bardzo ją lubię
Łukasz15 13.10.2012 16:10
Wyśmienita
Wacław 18.09.2012 09:17
bardzo dobra !!!
anemon 07.09.2012 07:20
Apetyczna zupa i ma pi?kny kolor.
teresa18 03.09.2012 17:24
piękna i smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak