Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z botwiny na mięsnym wywarze
Kroki postępowania
Do garnka wlać wodę i zagotować. Dodać umyte mięso i po chwili zbierać łyżką szumowiny. Dodać obraną i umytą włoszczyznę (marchew, seler, por, pietruszka), cebulę pokrojoną w kostkę,l iście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i łyżkę przyprawy Kucharek. Gotować pod przykryciem około 20-25 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Botwinkę dokładnie umyć, małe buraczki obrać i pokroić w plasterki, a łodyżki wraz z liśćmi na około 1-2 centymetrowe kawałki. Dodać botwinkę i ziemniaki do gotującego się wywaru i gotować około 15-20 minut.
Na końcu dodać do zupy śmietanę i doprawić do smaku solą, cukrem i octem. Zamiast octu można dodać sok z cytryny, ale wtedy zupa będzie miała zdecydowanie inny smak.
Gotową zupę z botwinki przelać do talerzy i podawać. Można dodać łyżkę koperku. Smacznego!