Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z botwinki

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

botwina liście 2 pęczki
marchew 1/2 pęczka
groszek zielony 1 garść
kalarepka młoda 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
masło 2 łyżki
śmietana 30% 2 łyżki

dodatkowo

ziemniaki 1 kg
koperek 1/2 pęczka
jajko 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z botwinki

Kroki postępowania

1
Botwinkę oczyścić, umyć i posiekać.
Krok 1 - Zupa z botwinki  foto
2
W garnku rozpuścić masło i podsmażyć na nim posiekaną botwinkę,
Krok 2 - Zupa z botwinki  foto
3
zalać ją 1,5 litra wody dodać marchewczki , startą kalarepę,
gałązkę lubczyku, kilka liści selera i pora, młodą pietruszkę razem z natką i 2-3 gałązki kopru. Do garnka dosypać 1 łyżeczkę jarzynki i około 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, przykryć i zagotować
Krok 3 - Zupa z botwinki  foto
4
po zagotowaniu dodać oczyszczone strączki zielonego groszku i pokrojonego w kostkę pomidora bez skórki, gotować do miękkości marchewki, a trwa to zaledwie kilka minut. Kiedy marchewka jest miękka dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i zakwasić sokiem z cytryny przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Moja zupa była podana z jajkami na twardo i ziemniakami ugotowanymi osobno.
Krok 4 - Zupa z botwinki  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 01.06.2015 20:25
Zjadłabym :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak