Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z boćwiny

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
W smaku bardzo zbliżona do botwinki, może mniej intensywna. Dzisiaj zrobiliśmy coś na wzór barszczu ukraińskiego. Wyszło bardzo smacznie i pożywnie. Więc dzielimy się z Wami przepisem.

Składniki:

boćwina 2 główki
ziemniaki 4 sztuki
marchewki 2 sztuki
fasola biała 200 gramów
pomidory 3 sztuki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
bulion drobiowy 1.5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z boćwiny

Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez całą noc, gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyła.
Ziemniaki kroimy w kostkę.
Marchew w słupki lub jak kto woli.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Boćwinę kroimy w większe paski.
Ziemniaki i marchew zalewamy zimnym bulionem drobiowym, u nas rosół z kaczki (wyszły nam hektolitry ;) ), dodajemy fasolę i gotujemy do miękkości warzyw korzeniowych.

Boćwinę wrzucamy, sparzamy, dodajemy pomidory i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i ksylitolem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak