Zupa z afrodyzjakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • selera naciowego

    5-6 łodyg
  • selera korzeniowego

    40 dag
  • sera pleśniowego (niebieskiego)

    20 dag
  • śmietana

    3/4 szklanki
  • żółtka

    2 szt
  • orzechów włoskich

    5 dag
  • cebula biała

    2 sztuki
  • masło

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    do smaku
  • bulion warzywny

    1,5 litra
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • sól czosnkowa

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łodyżki selera oczyszczamy z włókien, odcinamy z nich liście. Siekamy łodyżki, następnie obraną cebulę i podsmażamy jedno i drugie na rozgrzanym maśle przez około 3 minuty. Dodajemy obrany i starty na tarce seler korzeniowy. Wlewamy gorący bulion, doprawiamy i gotujemy całość około pół godzinki. Zupę lekko studzimy i miksujemy. Ser pleśniowy kroimy w małą kostkę, a śmietanę mieszamy z żółtkami. Zupę ponownie zagotowujemy i dodajemy do niej ser. Trzymamy zupę na małym ogniu, tak długo, by ser rozpuścił się. Pod koniec wlewamy śmietanę z żółtkami. Już nie zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem raz jeszcze, jeśli trzeba i dodajemy też sok cytrynowy do smaku. Zupę rozlewamy, posypujemy posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz listkami selera naciowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 01.06.2013 21:19
rewelacyjna
andzia123 03.07.2012 14:57
mmmmmmmm
Zoso 27.06.2012 22:42
ciekawa zupa
Barbara55 08.01.2012 18:32
można spróbować
kielcok1 26.11.2011 13:42
nie będę ryzykował
Adamorek 31.05.2011 18:18
ciekawe
rakow2 20.04.2011 19:33
byłbym ostrożny
Ewa99 18.10.2010 11:42
trzeba wypróbować!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat