Zupa Won Ton

Zupa Won Ton

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • * Ciasto na pierożki

  • mąka ryżowa

    50 g
  • mąka pszenna

    150 g
  • szczypta soli

  • *farsz do pierożków

  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • sos sojowy

    2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyzka
  • sól

  • pieprz

  • udka z kurczaka

    2 szt
  • marchewki

    2 szt
  • brukselki

    3 szt
  • pora

  • pietruszka korzeń

    1
  • grzybki mun

    8 szt
  • szczypiorek

  • sos sojowy

    około 3 łyżek
  • woda

    3 l
  • sól

  • pieprz

  • woda

    175 (gorąca)
  • zupa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa Won Ton foto
Do miski przesiewamy mąkę ryżową - około 50 g, zalewamy ją wrzącą wodą i odstawiamy na 20 minut, następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz sól i zagniatamy ciasto jak na pierogi, Ciasto zarobione zostawiamy na około 30 minut pod przykryciem, Po tym czasie wałkujemy cienkie placki, które kroimy na kwadraty w które kolejno zawijamy farsz. farsz do pierożków: mięso mielone wkładamy do miseczki dodajemy sól, pieprz oraz sos sojowy oraz mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy na jednolitą masę, następnie na przygotowane ciasto (kwadraciki) nakładamy farsz około łyżeczki i zawijamy albo w sakiewki albo sklejamy jak tradycyjne pierożki a boki zawijamy jak na uszka
Krok 2 - Zupa Won Ton foto
Zupa: do garnka wkładamy włoszczyznę wraz z brukselkami i kurczaka zalewamy całość około 3l wody i gotujemy na małym ogniu doprawiamy sola oraz pieprzem,kiedy się wywar ugotuje przecedzamy następnie doprawiamy sosem sojowym oraz wrzucamy grzybki i całość podgotowujemy 10 minut, Następnie w gotowym rosole gotujemy przez około 5 minut pierożki,
Krok 3 - Zupa Won Ton foto
Nakładamy pierożki do miseczek dodajemy grzybki mun oraz posiekany szczypiorek, zalewamy bulionem można dodać marchewkę oraz por. Podajemy na gorąco

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia1988 03.08.2013 19:32
fajny przepis
[email protected] 14.05.2013 08:31
muszę spróbować
dagmara020 22.01.2013 11:08
ciekawe:)
Lemon 27.11.2012 21:07
pycha
Miki 27.11.2012 19:47
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat