Zupa wielowarzywna z soczewicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • marchew

    2-3 szt
  • soczewica czerwona

    1/2 szkl
  • cukinia

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • Pomidory krojone z puszki

    1 szt
  • oliwa

  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka mielona

  • papryka ostra mielona

  • majeranek

  • liść laurowy

  • bulion

    1 1/2 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa wielowarzywna z soczewicą  foto
Warzywa myjemy i oczyszczamy. Cebulę i czosnek siekamy. Paprykę, marchew, pietruszkę i cukinie kroimy w kostkę. Soczewicę płuczemy na sicie.
Krok 2 - Zupa wielowarzywna z soczewicą  foto
Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy marchew i pietruszkę. Chwilę smażymy co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy cukinie i paprykę. Dodajemy 1 łyżeczkę słodkiej papryki i chwilę smażymy.
Krok 3 - Zupa wielowarzywna z soczewicą  foto
Do warzyw wlewamy bulion i dodajemy pomidory i soczewicę. Doprawiamy do smaku. Gotujemy ok 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 01.09.2016 00:24
bardzo lubie zupki z soczewica
Pietruszka 12.11.2015 09:02
pożywna i bardzo smaczna, polecam :)
Grazyna0211 11.11.2015 18:28
pożywna zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat