Zupa wielowarzywna

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    4 litry
  • udka kurczaka

    2 sztuki
  • korpus kurczaka

    1 sztuka
  • skrzydełka kurczaka

    2 sztuki
  • por

    1 cały
  • sól

    2 łyżki
  • marchewki

    3 duże
  • pietruszka

    2 średnie
  • brukselka

    15 główek
  • seler

    1 średni
  • ziemniaki

    5 średnich
  • kapusta biała

    1/8 główki
  • pietruszka zielona

    3 łyżki drobno posiekanej
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • chilli

    1 mała bez pestek
  • pieprz w kulce

    5 kulek
  • Imbir mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 sztuk
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do dużego garnka wlać 4 litry wody, włożyć oczyszczone udka, skrzydełka i korpus, zagotować. Jak się zagotuje, zdjąć szumowinę i wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz w kulce. Gotować około 30 min na małym ogniu. Następnie dodać marchew pokrojoną w paski, ziemniaki w kostkę, chilli drobniutko posiekane, seler i pietruszkę obrane i pokrojone w kostkę, zieloną część pora w całości, a białą pokrojoną w półksiężyce, kapustę i brukselkę w całości.
Wszystko razem gotować na małym ogniu 40 min, następnie doprawić pieprzem, majerankiem, zieloną pietruszką, papryką słodką, imbirem. Udka i skrzydełka wyciągnąć i obrać z mięska, wrzucić z powrotem do zupy. Zostawić jeszcze na 20 min i zdjąć z ognia.
Podawać z łyżką śmietany, posypać pietruszką najlepiej świeżą, ale jak nie mamy to może być suszona.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czekoladka_m 06.03.2013 08:20
Mniam, ale bogata zupka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat