Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa węgierska pikantna

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 450 gram
kiełbasa zwyczajna 150 gram
cebula 3 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
ziemniaki 5 sztuk
papryczka chili 1 i 1/2 sztuk
marchew 1 sztuka
sok pomidorowy 3 szklanki
bulion warzywny 5 szklanek
olej do smażenia
natka pietruszki
śmietana 18 proc 300 gram
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuk
ziele angielskie 3 sztuki
pomidory krojone z puszki 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa węgierska pikantna


Pierś kurczaka umyć dokładnie i pokroić w kostkę nie dużą i nie małą. Odstawić na bok. Kiełbaskę pokroić ( ulubioną ) w drobną kosteczkę następnie podsmażyć na oleju, aż się zarumieni. Usmażoną kiełbaskę przecedzić na sitku by nadmiar oleju spłynął. Przygotować większy garnek wlać do niego z 4- 5 łyżki oleju dodać pierś kurczaka i smażyć od czasu do czasu mieszamy. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do kurczaka znów mieszamy. Po 10 minutach wlewamy do kurczaka i cebuli wywar warzywny ugotowany wcześniej z kostek. Mieszamy. Dodajemy czosnek przetarty przez praskę, 3 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, paprykę słodką i ostrą sól i pieprz do smaku mieszamy. Gotujemy ok 6 minut. Po tej chwili dodajemy papryczkę chilli ( drobno pokrojoną ) jeżeli lubimy bardzo ostre to dodajemy też z pestkami jeżeli nie, nie dodajemy pesteczek. Następnie dodajemy paprykę czerwoną i żółtą pokrojoną w kosteczkę średnią oraz marchew i ziemniaki. Gotujemy zupę pod przykryciem ok 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po tym czasie kroimy pomidory z puszki bez zalewy w kosteczkę dodajemy do zupki następnie dolewamy sok pomidorowy i wcześniej podsmażoną kiełbaskę. Gotujemy wszystko ok 5 minut. Doprawiamy jeżeli trzeba solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Wlewamy do miseczek kładziemy 1 dużą lub dwie łyżki kwaśnej gęstej śmietany i posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.

Zupka jest bardzo pyszna i sycąca w sam raz dla chłopaków:)))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 16.08.2016 12:15
super zupa
benka 15.08.2016 10:24
Taką zupą każdy głodomór się naje :)
jagoda5913 14.08.2016 22:33
ciekawa zupka
Benita 14.08.2016 22:23
wygląda bardzo apetycznie
Stenka 14.08.2016 21:20
smaczna zupa, takie lubię
Beatris 14.08.2016 20:25
Apetyczna zupka :)
Wacław 14.08.2016 16:06
PYCHA,moje smaki !!!
sezamek 14.08.2016 15:59
fajna zupka :)
Magdalena Wasilewska 14.08.2016 15:37
Pyszna!:) pyszna!
Ewelina1991 14.08.2016 15:23
świetna zupka
2milutka 14.08.2016 15:23
fajny pomysł
kd045 14.08.2016 14:54
musi być smaczna !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak