zupa wegierska

zupa wegierska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1,5 litra
  • śliwki

    75 dkg
  • śmietana

    2/3 szklanki
  • Goździki całe Prymat

    3 sztuki
  • cynamon (szczypta)

  • mąka ziemniaczana

    ½ łyżeczki
  • cukier

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania zupa wegierska

Umyte śliwki pokroić ostrym nożem na pół, usunąć pestki i posiekać śliwki w paski. Zagotować wodę z cukrem, cynamonem i goździkami. Wrzucić śliwki na wrzątek. Po 15 minutach zaprawić zupę śmietaną wymieszaną z mąką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat