Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa wegetariańska z boczniakami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

boczniaki 250 g
marchew 100 g
pietruszka 100 g
seler korzeniowy 100 g
ziemniak 1 mały
woda 3-4 szklanki
lubczyk świeży liść
mleko skondensowane niesłodzone 1/4 szklanki
natka pietruszki dekoracja
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 3 ziarenka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
makaron garść lub dwie
cebula 1 średnia
masło klarowane 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: zupa wegetariańska z boczniakami

Warzywa poza cebulą obrać i pokroić w grubą kostkę i plastry. Do wrzącej wody dodać warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, sól i lubczyk. Gotować do miękkości na małym ogniu.
1/4 warzywa odcedzić, wyjąć liście bobkowe i ziele angielskie, lubczyk, resztę rozdrobnić blenderem na gładko
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić rozdrobnioną cebulę. Zrumienić ją, dodać pokrojone w paski grzyby i lekko je zrumienić. Posolić.
Makaron dowolnego kształtu ugotować al dente w solonej wodzie.
Grzyby i makaron dodać do zupy, doprawić pieprzem u mnie jest jeszcze kawałek chili. Gotować na małym ogniu minutę czy dwie. Zabielić mlekiem zagęszczonym. Mleko można spienić dyszą z ekspresu do kawy i zupę ozdobić pianką, widziałam to w jakimś magazynie, nie pamiętam jakim, ale mi się spodobało. Podawać z natką pietruszki.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 28.10.2014 20:33
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak