Zupa wątróbkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka

    30 dag
  • seler

    1/2
  • wywar mięsny

    1,5 litra
  • marchewka

    2
  • pietruszka

    1
  • cebula

    1
  • mąka

    10 dag
  • natka pietruszki

  • masło

    10 dag
  • śmietana

    1 szklanka
  • pieprz

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbkę bardzo dokładnie oczyścić, umyć, a następnie pokroić na nieduże kawałki. Marchewkę, seler oraz pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, przemyć ziemną wodą, żeby nie szczypała w oczy, a w następnej kolejności pokroić również w kostkę. W rondelku, na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojone warzywa i wątróbkę. Całość chwili razem podusić. W następnej kolejności całość wlać do bulionu mięsnego i zagotować. Na patelni rozpuścić masło, a później dodać do niego mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Gotową zasmażkę wlać do gotującej się zupy z wątróbki. Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i zagęścić ją śmietaną. Natkę pietruszki dobrze umyć, drobno posiekać i dodać do zupy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasienka23 18.04.2012 10:17
fajny przepis, lubię gotowana wątróbkę
gosia47-47 28.03.2012 09:33
mniam
pioge7 24.01.2012 10:22
ekstra
ronald88 16.12.2011 10:33
super
ronald88 16.12.2011 10:33
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat