Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa warzywno-grzybowa z pulpecikami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

selera naciowego 1 łodyga
marchwi 3 szt.
pietruszki 1 szt.
ziemniaków 7 szt.
mrożonego groszku ¾ szklanki
mrożonej kukurydzy ¾ szklanki
suszonych grzybów 7 szt.
wywaru miesnego 3 l
mąki 2 łyżki
masła 2 łyżki
jajko 1 szt.
mielonego mięsa drobiowego 40 dag
Majeranek suszony Prymat do smaku
natka pietruszki do smaku
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa warzywno-grzybowa z pulpecikami

Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić na około godzinę.

Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w grubą kostkę (jednego ziemniaka pozostawić w całości). Obrane warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem mięsnym. Dodać przyprawy: pieprz w ziarnach, ziele angielskie, odrobinę majeranku i liść laurowy. Gotować przez 10 minut na wolnym ogniu. Do zupy dodać pokrojone na kawałki grzyby. Przykryć pokrywą i gotować przez kolejne 10 minut. Wyłowić całego ziemniaka, przecisnąć go przez praskę i pozostawić go do wystygnięcia. Następnie do garnka wsypać mrożoną kukurydzę oraz groszek. Gotować.

W osobnym naczyniu wymieszać mięso mielone z ziemniakiem, solą, czarnym mielonym pieprzem, posiekaną natką pietruszki i jajkiem. Formułować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do gotującej zupy.

Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę. Przyrządzić zasmażkę i dodać ją do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia40 30.08.2012 10:04
Pulpeciki:) Mniam
Ela15 07.05.2012 08:31
fajna zupka
pawel6 13.03.2011 10:16
Super zupa, którą sam z pewnością również przygotuję:)
MAR3STA 16.02.2011 18:59
z pulpecikami uwielbiam;)
Gosia40 15.02.2011 08:36
bardzo apetyczna i łatwa w przygotowaniu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak