Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa warzywna z podsmażoną szynką i koperkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 2
marchew 2
seler kawałek
por pół
cebula 1
ziemniaki 3
kalafior 1/4główki
groszek zielony pół szklanki
szynka lub boczek ok.30-40g
koper świeży posiekany 2 łyżki
natka pietruszki posiekana 1 łyżka
śmietana 30% 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 2
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3-4 kulki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: zupa warzywna z podsmażoną szynką i koperkiem

Do garnka o średniej wielkości wlać ok.2 litry wody i dodać skrzydełka. Posolić i gotować .1-1,5 h.. Na początku gotowania zacząć szumować wywar.
Na łyżce oliwy podsmażyć szynkę (u mnie surowa szynka, ale może być też i boczek). Kiedy szynka będzie zarumieniona, odstawić.
Po upływie czasu, dodać warzywa (marchew,cebula, por i seler)oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Całość gotować ok. 20-25 minut.
Następnie po upływie czasu wyjąc cebulę, pora i selera. Do wywaru razem z marchewką, dodać różyczki kalafiora oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.Gotować aż ziemniaki będą miękkie, w między czasie wyjąć marchew i pokroić ją w plasterki. Pod koniec gotowania dodać koper, natkę oraz groszek zielony. Przed podaniem zabielić śmietanką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 12.06.2014 13:01
bardzo smaczna
Sylwia26 06.05.2014 18:51
pysznie wygląda
idealme 06.05.2014 18:29
dobre danie :)
Kejti 06.05.2014 16:29
Wygląda apetycznie,takiej jeszcze nie jadłam i chyba czas spróbować :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak