Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa warzywna z kalarepą

5.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Zostało nam sporo rosołu, więc trzeba było coś wymyślić by wszystkie produkty zagospodarować. Do tego rjażenka (tzw. pieczone mleko) i wyszła mega zupa.

Składniki:

Składniki:

kalarepka młoda 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
marchew 3 sztuki
rosół drobiowy 1.5 litra
groszek konserwowy 1 puszka
szczypiorek 1 pęczek
koperek świeży 1 pęczek
masło klarowane 2 łyżki
mąka 2 łyżki
rjażenka 500 mililitrów

Porada

Rjażenka - tzw. pieczone mleko. W przepisie użyliśmy jedną dużą kalarepę, duży seler, małą puszkę groszku konserwowego, masła ghee oraz pieczonego mleka, rjażenka.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa warzywna z kalarepą

Wszystkie warzywa kroimy tak, jak lubimy. Dodajemy do rosołu. Gotujemy do miękkości warzyw, pod koniec dodajemy groszek wraz z zalewą, posiekany szczypior i koperek.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy, powoli dodajemy rjażenki. Podgrzewamy, cały czas mieszając, dolewamy bulionu.

Całość dodajemy do zupy, dokładnie łączymy i podgrzewamy.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak