Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa warzywna z jarmużem i kaszą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jarmuż 20 dag
kasza jaglana 125 ml
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
ząbek czosnku 2 sztuka
natka pietruszki
wywar warzywny 1,5 litr
olej rzepakowy 2 łyżka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz
ziarna sezamu

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa warzywna z jarmużem i kaszą

Marchew i pietruszkę obieramy, opłukujemy i kroimy w cieniutkie paseczki o długości 2- 2,5 cm.

Jarmuż dokładnie płuczemy, usuwamy grube nerwy i kroimy w niezbyt grube paseczki.

Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzącą wodą.

Obrany czosnek siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej rzepakowy, po chwili dodajemy marchewkę i pietruszkę.

Gdy warzywa się lekko przyrumienią, dodajemy kaszę jaglaną. Zalewamy gorącym wywarem.

Gotujemy na średnim ogniu. Po 10-12 minutach dodajemy jarmuż.

Gdy warzywa i kasza będą miękkie, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, słodką paprykę oraz mielony kmin. Zupę ściągamy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem posypujemy prażonym białym sezamem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 16.05.2014 11:19
interesujące połączenie
Magula 16.05.2014 08:02
Ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak