Zupa warzywna z grzankami i boczkowymi chipsami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • woda

    3 l
  • udka z kurczaka

    300 g
  • włoszczyzna

  • marchewka

    2 szt
  • ziemniaki

    3 szt
  • kalarepka młoda

    1 szt
  • kalafior

    1 szt
  • brokuł

    1 szt
  • fasolka szparagowa

    300 g
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżka
  • koperek

    2 łyżeczki
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • liść lubczyku

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • śmietana 18 proc

    2 łyżki

Grzanki i chipsy boczkowe

  • chleb tostowy

    5 kromek
  • papryka ostra Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

  • boczek wędzony

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużym garnku gotujemy wodę i udka z kurczaka. Dodajemy włoszczyznę. Gdy udka są już miękkie wyjmujemy je, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy z powrotem do garnka. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Ziemniaki i kalarepę w kosteczkę. Kalafiora oraz brokuł dzielimy na małe różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, posiekanym koperkiem, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy zahartowaną w zupie śmietanę.
Grzanki: Chleb tostowy kroimy w kosteczkę. Mieszamy go z ostrą czerwoną papryką. Skrapiamy oliwą z oliwek. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 7 minut.
Boczek kroimy w cienkie paseczki. Szklimy go na patelni do chrupkości.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 30.05.2015 09:29
przepięknie się prezentuje
Ola1young 29.05.2015 18:00
znakomita zupa,mnie juz slinka leci ;)
w mojej kuchni 29.05.2015 16:30
pyszne danie obiadowe
ania2610 29.05.2015 15:51
fantastyczny pomysł, takie połączenie smaków!
norweska20 29.05.2015 13:59
taka zupkę chętnie bym zjadła
Anna169Hosz 29.05.2015 12:21
Interesujący przepis.
IZABELA29 29.05.2015 12:09
pysznie wyglada
Ewelina1991 29.05.2015 11:46
interesująca zupa
W poszukiwaniu inspiracji 29.05.2015 11:29
Wygląda zachęcająco, musi być bardzo smaczna.
VioletoweKucharzenie 29.05.2015 11:20
Lekka i apetyczna zupa z młodymi warzywami w sam raz na letnie upały. Samku dodają również paprykowe grzanki i paski boczku.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat