Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa warzywna z grzankami i boczkowymi chipsami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

woda 3 l
udka z kurczaka 300 g
włoszczyzna
marchewka 2 szt
ziemniaki 3 szt
kalarepka młoda 1 szt
kalafior 1 szt
brokuł 1 szt
fasolka szparagowa 300 g
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka
koperek 2 łyżeczki
czosnek ząbki 2 szt
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
śmietana 18 proc 2 łyżki

Grzanki i chipsy boczkowe

chleb tostowy 5 kromek
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
oliwa
boczek wędzony 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa warzywna z grzankami i boczkowymi chipsami

W dużym garnku gotujemy wodę i udka z kurczaka. Dodajemy włoszczyznę. Gdy udka są już miękkie wyjmujemy je, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy z powrotem do garnka. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Ziemniaki i kalarepę w kosteczkę. Kalafiora oraz brokuł dzielimy na małe różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, posiekanym koperkiem, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy zahartowaną w zupie śmietanę.
Grzanki: Chleb tostowy kroimy w kosteczkę. Mieszamy go z ostrą czerwoną papryką. Skrapiamy oliwą z oliwek. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 7 minut.
Boczek kroimy w cienkie paseczki. Szklimy go na patelni do chrupkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 30.05.2015 09:29
przepięknie się prezentuje
Ola1young 29.05.2015 18:00
znakomita zupa,mnie juz slinka leci ;)
w mojej kuchni 29.05.2015 16:30
pyszne danie obiadowe
ania2610 29.05.2015 15:51
fantastyczny pomysł, takie połączenie smaków!
norweska20 29.05.2015 13:59
taka zupkę chętnie bym zjadła
Anna169Hosz 29.05.2015 12:21
Interesujący przepis.
IZABELA29 29.05.2015 12:09
pysznie wyglada
Ewelina1991 29.05.2015 11:46
interesująca zupa
W poszukiwaniu inspiracji 29.05.2015 11:29
Wygląda zachęcająco, musi być bardzo smaczna.
VioletoweKucharzenie 29.05.2015 11:20
Lekka i apetyczna zupa z młodymi warzywami w sam raz na letnie upały. Samku dodają również paprykowe grzanki i paski boczku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak