Zupa warzywna z brukselką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Nigdynie potrafimy oprzeć się brukselce. Jak pojawia się na nią sezon, to musimy korzystać z niego ile się da.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniak

    400 gramów
  • marchewki

    2 sztuki
  • korzeń pietruszki

    2 sztuki
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • brukselka

    250 gramów
  • kalafior

    200 gramów
  • por

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • Ziele angielskie całe XXL

    4 sztuki
  • masło 82%

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Marchewkę w talarki.
Pietruszkę obieramy.
Seler obieramy i kroimy w kostkę.
Brukselkę oczyszczamy.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Wszystkie warzywa zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra), wsypujemy łyżeczkę (płaską) soli, dodajemy związane sznurkiem zielone liście pora, natkę pietruszki (1/2 pęczku), rozmaryn. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 20 min.
Związane sznurkiem por z ziołami i pietruszkę, wyjmujemy.
Na patelni przygotowujemy białą zasmażkę.
Na rozgrzanym maśle podsmażamy mąkę, rozrabiamy z wywarem (1 chochla), dodajemy do zupy, dokładnie rozprowadzamy, zagotowujemy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat