Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa warzywna z brukselką

5.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Nigdynie potrafimy oprzeć się brukselce. Jak pojawia się na nią sezon, to musimy korzystać z niego ile się da.

Składniki:

Składniki:

ziemniak 400 gramów
marchewki 2 sztuki
korzeń pietruszki 2 sztuki
seler korzeniowy 1 sztuka
brukselka 250 gramów
kalafior 200 gramów
por 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 4 sztuki
masło 82% 1 łyżka
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa warzywna z brukselką

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Marchewkę w talarki.
Pietruszkę obieramy.
Seler obieramy i kroimy w kostkę.
Brukselkę oczyszczamy.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Wszystkie warzywa zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra), wsypujemy łyżeczkę (płaską) soli, dodajemy związane sznurkiem zielone liście pora, natkę pietruszki (1/2 pęczku), rozmaryn. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 20 min.
Związane sznurkiem por z ziołami i pietruszkę, wyjmujemy.
Na patelni przygotowujemy białą zasmażkę.
Na rozgrzanym maśle podsmażamy mąkę, rozrabiamy z wywarem (1 chochla), dodajemy do zupy, dokładnie rozprowadzamy, zagotowujemy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak