Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa warzywna na białym winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebule 4 szt.
bulion warzywny 3 szklanki
wino białe wytrawne 1 szklanka
masło 3 łyżki
ząbki czosnku 3 szt.
mąka 2 łyżki
ocet winny 2 łyżki
tosty 4 szt.
ser żółty 5 dag
przecier pomidorowy 1/2 szklanki
cukier 1 łyżeczka
oliwa 3 łyżki
sól
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
szałwia
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: zupa warzywna na białym winie

Cebule i 2 ząbki czosnku obierz. Cebule potnij w plasterki, a czosnek posiekaj. Rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę i czosnek. Przypraw cukrem, tymiankiem i szałwią. Oprósz mąką, zasmaż, nie rumieniąc.
Dolej bulion, wino i ocet. Dołóż przyprawy i zagotuj. Dodaj przecier, gotuj 30 minut. Przypraw.
Tosty potnij na trójkąty. Zrumień. Posmaruj roztartym trzecim ząbkiem czosnku. Skrop oliwą, posyp starym serem. Ponownie wstaw do piekarnika. zapiekaj 5 minut. Podawaj jako dodatek do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak