zupa warzywna na białym winie

zupa warzywna na białym winie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebule

    4 szt.
  • bulion warzywny

    3 szklanki
  • wino białe wytrawne

    1 szklanka
  • masło

    3 łyżki
  • ząbki czosnku

    3 szt.
  • mąka

    2 łyżki
  • ocet winny

    2 łyżki
  • tosty

    4 szt.
  • ser żółty

    5 dag
  • przecier pomidorowy

    1/2 szklanki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt.
  • szałwia

  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarenka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule i 2 ząbki czosnku obierz. Cebule potnij w plasterki, a czosnek posiekaj. Rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę i czosnek. Przypraw cukrem, tymiankiem i szałwią. Oprósz mąką, zasmaż, nie rumieniąc.
Dolej bulion, wino i ocet. Dołóż przyprawy i zagotuj. Dodaj przecier, gotuj 30 minut. Przypraw.
Tosty potnij na trójkąty. Zrumień. Posmaruj roztartym trzecim ząbkiem czosnku. Skrop oliwą, posyp starym serem. Ponownie wstaw do piekarnika. zapiekaj 5 minut. Podawaj jako dodatek do zupy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat