Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa warzywna (jarzynowa)

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wywar drobiowo-wołowy 2 litry
kalafior 1/2 szt.
marchew 2 szt.
seler 1/3 szkl.
ziemniak 2 szt.
fasolka szparagowa 2 garście
śmietana 30% 250 ml
natka pietruszki 2 łyż.
koperek 2 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa warzywna (jarzynowa)

Kroki postępowania

1
Wszystkie warzywa myję. Fasolkę szparagową po usunięciu końcówek kroję w 4-centymetrowe kawałki. Marchew obieram i siekam w plasterki.
Krok 1 - Zupa warzywna (jarzynowa) foto
2
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Kalafior dzielę na mniejsze różyczki. Seler obieram. Do garnka wkładam najpierw fasolkę, seler i marchewkę, zalewam gorącym wywarem i gotuję 10 minut, po tym czasie dodaję ziemniaki i różyczki kalafiora. Przykrywam garnek pokrywką i gotuję na niewielkim ogniu ok. 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaję do zupy posiekaną zieleninę - koperek i natkę pietruszki. Po czym wlewam śmietanę do miseczki, dodaję kilka łyżek gorącej zupy, szybko mieszam i zahartowaną śmietanę wlewam do garnka z zupą. Całość energicznie mieszam.
Krok 2 - Zupa warzywna (jarzynowa) foto
3
Na koniec doprawiam zupę do smaku solą i pieprzem. Od razu podaję.
Krok 3 - Zupa warzywna (jarzynowa) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak