Zupa warzywna

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Polecam zupę warzywną, przygotowaną z różnych warzyw znajdujących się w mojej lodówce. Zupa bardzo pożywna i sycąca, a za razem szybko znikająca z talerzy.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • por

    1 sztuka
  • marchewki

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • fasolka szparagowa

    0.5 słoika
  • cebula

    1 sztuka
  • wędzony boczek

    150 gramów
  • ząbki czosnku

    3 ząbki
  • oliwa

    3 łyżki
  • kostka rosołowa

    1 sztuk
  • woda

    2 litrów
  • sól

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    0.5 łyżeczki

dodatkowo;

  • makaron

    250 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Paprykę czerwoną myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większe kawałki.
Cukinię po umyciu kroimy w pół plasterki lub w ćwiartki w zależności od wielkości.
Fasolkę szparagową odsączamy na sitku.
Marchewkę i pietruszkę po obraniu kroimy w plastry, a pora po oczyszczeniu w prążki.
Boczek wędzony kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie.
Do boczku dodajemy obraną, pokrojoną cebulę i czosnek.
Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy oczyszczone, umyte, pokrojone warzywa.
Dodajemy kostkę bulionową.
Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną fasolkę szparagową.
Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Podajemy z ugotowanym drobnym makaronem.

Bożena Matuszczyk
Sól i pieprz dodajemy do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 15.07.2019 20:21
Zawsze jest dobra.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat