Zupa truskawkowo-rabarbarowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    300 g
  • rabarbar

    4 cienkie łodygi
  • cukier

    3 lyzki
  • woda

    0,5 szklanki
  • serek mascarpone

    100 g
  • bezy

    kakaowe do podania
  • truskawki

    do podania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa truskawkowo-rabarbarowa foto

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka. Wlać wodę i wsypać cukier.
Krok 2 - Zupa truskawkowo-rabarbarowa foto

Rabarbar umyć, odciąć końce, pokroić na kawałki, wsypać truskawek. Garnek postawić na gazie, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować kilka minut aż rabarbar i truskawki zmiękną.
Krok 3 - Zupa truskawkowo-rabarbarowa foto

Następnie zmiksować całość na gładki krem.
Krok 4 - Zupa truskawkowo-rabarbarowa foto

Do gorącej masy dodać mascarpone, mieszać aż się rozpuści i powstanie gładka zupa.
Krok 5 - Zupa truskawkowo-rabarbarowa foto

Porcje zupy nalać do miseczek, posypać truskawkami i bezikami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 04.07.2015 10:15
nie przepadam za owocowymi , ale tą od Ciebie chętnie bym zjadła :-)
bogusia 82 29.06.2015 23:42
Pyszna zupka:)
jagoda5913 29.06.2015 23:15
Super zupa ,jeszcze takiej nie robiłam ,wypróbuję
Klausia 29.06.2015 22:24
ale dobra zupa :)
2milutka 29.06.2015 21:50
ja też lubię owocowe smaki
Katarzyna59 29.06.2015 21:44
bardzo lubię zupy owocowe
gosia1988 29.06.2015 21:35
smaczna zupka - takie lubię
wwwiolka 29.06.2015 21:34
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat