Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa Tom Yum

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion drobiowy 500 ml
woda 500 ml
pasta tamaryndowa 1 łyżka
Liście limonki Kafir 8 sztuk
papryczka chili 1 sztuka
imbir starty 3 cm
sos rybny 2 łyżki
makaron ryżowy 200 gram
pomidorki koktajlowe 12 sztuk
fasolka szaragowa 150 gram
krewetki królewskie 16 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa Tom Yum

(zmodyfikowany przepis Billa Grangera z "Bill's Basics")

W garnku podgrzej bulion, dodaj do niego, liście limonki, przepołowione i pozbawione pestek chili, pastę tamaryndową i 500 ml wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

W międzyczasie zalej wrzątkiem makaron i zostaw na tyle minut ile sugeruje producent. Odcedź i przełóż do miseczek.

Dodaj do zupy fasolkę i gotuj przez kolejne 2 minuty. Wrzuć pomidorki i krewetki (obranych, z ogonkami), po czym zdejmij całość z ognia i poczekaj minutę, aż krewetki zrobią się różowe. Wyjmij liście limonki, a następnie przelej zupę do miseczek i podaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 20.09.2016 19:06
dla mnie bez krewetek
Bernadeta1 25.01.2013 00:37
rewelacyjna taka zupa(nigdy nie jadłam)koniecznie zrobię
treonina 05.01.2013 13:33
coś nowego :-) fajny przepis!
Niunia1 21.10.2012 12:42
wszystko co lubię:)
Konczi 21.10.2012 12:26
rany julek musi być przepyszna !
Goya 21.10.2012 11:48
super
cukiereczek 21.10.2012 11:33
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak