Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa tajska z łososiem

5.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zupa sama w sobie jest niezwykle prosta i ekspresowa. Na jej przygotowanie wystarczy 30 min nie wliczając czasu marynowania łososia. Prosta, szybka i niezwykle pyszna i aromatyczna zupa tajska z łososiem.

Składniki:

Zupa:

łosoś filet 500 g
olej sezamowy 4 łyżki
imbir 2 cm
czosnek ząbki 2 sztuki
papryczka chilli 0.5 sztuki
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka
makaron ryżowy 150 g
rosół 2 litry
mrożona włoszczyzna 450 g
mleko kokosowe 0.5 litra
liście limonki 0.5 sztuka
skórka z limonki 0.5 sztuka
sos sojowy ciemny 2 łyżki
ocet ryżowy 1 łyżka
pasta curry 2 łyżki
sól 1.5 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
listki kolendry 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa tajska z łososiem

1. Z łososia usunąć ości oraz skórę, pokroić w niedużą kostkę.
Olej sezamowy wymieszać z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, tartym imbirem posiekaną papryczką chili, solą i pieprzem.
Zamarynować w mieszance łososia, odstawić na godz. do lodówki.
2. Makaron ryżowy przygotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić na durszlaku.
3. Rosół/ bulion podgrzać, dodać włoszczyznę oraz mleczko kokosowe.
Doprawić pastą curry oraz sokiem i skórką z limonki.
Wlać sos sojowy i ocet ryżowy.
4. Rozgrzać patelnie, przełożyć zamarynowanego łososia wraz z marynatą, smażyć 2-3 min.
Przełożyć rybę do garnka z bulionem, wraz z wypłukanymi paroma łyżkami bulionu resztkami z patelni.
5. Gotować kolejne 5 min do całkowitej miękkości włoszczyzny.
Zupę doprawić wg. smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
6. Podawać z makaronem ryżowym oraz świeżą kolendrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak