Zupa tajska z łososiem

Zupa tajska z łososiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Zupa sama w sobie jest niezwykle prosta i ekspresowa. Na jej przygotowanie wystarczy 30 min nie wliczając czasu marynowania łososia. Prosta, szybka i niezwykle pyszna i aromatyczna zupa tajska z łososiem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa:

  • łosoś filet

    500 g
  • olej sezamowy

    4 łyżki
  • imbir

    2 cm
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
  • papryczka chilli

    0.5 sztuki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • makaron ryżowy

    150 g
  • rosół

    2 litry
  • mrożona włoszczyzna

    450 g
  • mleko kokosowe

    0.5 litra
  • liście limonki

    0.5 sztuka
  • skórka z limonki

    0.5 sztuka
  • sos sojowy ciemny

    2 łyżki
  • ocet ryżowy

    1 łyżka
  • pasta curry

    2 łyżki
  • sól

    1.5 łyżki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • listki kolendry

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Z łososia usunąć ości oraz skórę, pokroić w niedużą kostkę.
Olej sezamowy wymieszać z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, tartym imbirem posiekaną papryczką chili, solą i pieprzem.
Zamarynować w mieszance łososia, odstawić na godz. do lodówki.
2. Makaron ryżowy przygotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić na durszlaku.
3. Rosół/ bulion podgrzać, dodać włoszczyznę oraz mleczko kokosowe.
Doprawić pastą curry oraz sokiem i skórką z limonki.
Wlać sos sojowy i ocet ryżowy.
4. Rozgrzać patelnie, przełożyć zamarynowanego łososia wraz z marynatą, smażyć 2-3 min.
Przełożyć rybę do garnka z bulionem, wraz z wypłukanymi paroma łyżkami bulionu resztkami z patelni.
5. Gotować kolejne 5 min do całkowitej miękkości włoszczyzny.
Zupę doprawić wg. smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
6. Podawać z makaronem ryżowym oraz świeżą kolendrą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat