Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z kurczaka
300 gramów -
mleko kokosowe
200 mililitrów -
cebula dymka ze szczypiorkiem
2 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
marchew
150 gramów -
szczypiorek
1 pęczek -
piri piri
2 sztuki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
sos sojowy
1 łyżka -
olej
2 łyżki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
Kurkuma mielona Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym
- zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym
- pomysł na obiad
- kuchnia azjatycka
1. Kurczaka oczyść i pokrój w paseczki. Cebulę i czosnek posiekaj.
2. Papryczki pokrój w drobniutkie paseczki. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulkę, czosnek i papryczki. Chwilkę całość smaż, uważając, by czosnek się nie przypalił. Dodaj mięso, podsmaż i zalej około 800 mililitrami wody. Dodaj sól, pieprz, kurkumę i pokrojoną w plasterki marchew.
3. Gotuj razem około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy już marchew i mięso zmiękną, dodaj mleko kokosowe. Dopraw do smaku i gotuj razem około 5-7 minut.
4. Przed podaniem posypuj danie posiekanym szczypiorkiem!
Jeśli zupa nie jest wystarczająco ostra, można dodać do niej paprykę ostrą lub chili pieprz cayenne.
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)