ZUPA TAJSKA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    3 sztuki
  • cebula dymka

    3 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • marchew

    2 sztuki
  • mleko kokosowe

    400 ml
  • papryczka ostra piri piri

    1 sztuka
  • szczypiorek

    1 sztuka
  • sok z cytryny

  • sos sojowy

    1 łyżka
  • kurkuma

    2 szczypty
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule dymkę, czosnek, papryczkę pir piri pokroić w kostkę. Smażyć na rozgrzanym oleju w garnku, uważając by czosnek się nie przypalił. Piersi kurczaka umyć,oczyścić, pokroić w grubą kostkę.
Dodać mięso i smażyć. Mięso zalać litrem wody, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, wyciśnięty sok z cytryny, łyżeczkę sosu sojowego i przyprawy. Gdy marchewka będzie prawie miękka wlać mleczko kokosowe. Gotować jeszcze 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypać poszatkowanym szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara13 19.01.2016 20:53
smacznie się zapowiada
joannaa24 19.01.2016 17:20
Bardzo ciekawa zupa
Anna169Hosz 19.01.2016 16:27
Zapowiada się bardzo smacznie.
Benita 19.01.2016 16:25
fajny przepis
SzczyptaChili 19.01.2016 15:54
Musi smakować bajecznie
berys18 19.01.2016 14:51
wygląda pysznie
ilka01 19.01.2016 14:48
ciekawa zupa
parysek10 19.01.2016 13:54
Super, muszę wypróbować bo uwielbiam tajskie smaki.
anka1988 19.01.2016 13:36
ciekawa zupka, rozgrzewająca a nazwa interesująca :)
sliwka 19.01.2016 13:21
Wspaniały przepis;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat