Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa tajska

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1 litr
mleko kokosowe 1 puszka
papryczka chili 1 sztuka
pierś z kurczaka 1 sztuka
curry 1/2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
grzyby 2 shitake
krewetki duże 1 opakowanie gotowanych
kiełki 1 fasoli mung
sól
pieprz
kolendra
cytryny 1 sztuka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa tajska

Zagotuj wodę, dodaj puszkę mleka kokosowego.Posól i popieprz do smaku. Posiekaj papryczkę chili, ząbek czosnku i namoczone wcześniej grzybki shitake /jeśli nie masz shitake użyj pieczarek,ale wcześniej podsmaż je na maśle/, sok z połówki cytryny i gotuj na wolnym ogniu. Gdy zupa się gotuje obierz krewetki z pancerza, głowy i ogona. Skrop sokiem z cytryny, posil i polej olejem. Pierś kurczaka pokrój w cienkie plasterki, posól, popieprz, dodaj trochę papryczki chili i odrobinę pasty curry.Odcedź kiełki fasoli mung. Dołóż kawałki kurczaka do zupy i chwilę gotuj. Są cienkie więc nie potrzebują dużo czasu. Spróbuj i przypraw do smaku. W miseczce połóż krewetki i kiełki fasoli mung i zalej gorącą zupą. Smacznego...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 23.02.2014 16:01
ciekawa zupa
SmakowitaA 23.02.2014 14:13
Pycha zupka :))
Lis 23.02.2014 11:26
Bardzo nietypowy pomysł na zupę:)
sylwia_sl 23.02.2014 09:53
fajna aromatyczna zupa
Konczi 23.02.2014 08:39
taka zupa musi być pyszna
Sylwia26 23.02.2014 08:17
ślinka leci
gosia56 23.02.2014 08:12
na pewno pyszna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak