Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa tajska

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 3-4 sztuki
papryczka peperoni 1 sztuka
imbir starty 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
mleko kokosowe 300 ml
chleb 3 kromki
mieszanka chińska 1/3 opakowania
curry

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa tajska

Czosnek, imbir obrać. Czosnek drobno posiekać, imbir zetrzeć na tartce. Papryczkę oczyścić z ziarenek, drobno posiekać. Skrzydełka wypłukać oczyścić zalać 0,75 litra wody i gotować prawie do miękkości. Dodać mieszankę warzyw chińskich (mrożonych) Do gotującego się wywaru należy wlać połowę puszki mleczka kokosowego i dobrze wymieszać. Gotować 3 minuty.

Na patelni lekko podsmażyć imbir, papryczkę i czosnek. Druga połowę mleka kokosowego wymieszać z łyżką curry, imbirem papryczką i czosnkiem, wlać do zupy i gotować 5 minut na małym ogniu.

Z chleba powycinać kółka ja to zrobiłam kieliszkiem. Na patelni rozgrzać oliwę wsypać łyżeczkę oregano i smażyć chleb na złoty kolor.

Na sam koniec wlać zupę do talerzy i położyć kawałki chleba na wierzch.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 26.09.2013 11:44
jadłam tajską ale całkowicie inną, ta tez może być pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak