Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
ziemniaki
2 sztuki -
marchewki
2 sztuki -
por
1 sztuka -
selera naciowego
4 sztuki -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta -
szpinak
100 gramów -
bulion warzywny
750 ml -
śmietana gęsta
2 łyżki -
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki -
ziele angielskie
2 sztuki
Grzanki:
-
masło klarowane
1 łyżka -
jajko
4 sztuki -
bułki
2 sztuki
Sposób przygotowania
Zupa:
Ziemniaki, marchew obieram. Ziemniaki kroję w kostkę. Marchew kroję wzdłuż na ćwiartki. Do garnka wlewam bulion, dodaję ziele, liście laurowe, marchewkę i gotuję 10 minut. Dodaję pokrojone ziemniaki i dalej gotuję.
Na patelni na maśle przesmażam pokrojony por, dodaję pokrojony seler naciowy. Jak warzywa lekko zmiękną dodaję do zupy i gotuję jeszcze 10 minut. Z zupy wyjmuję marchewkę. Połowę zupy miksuję blenderem i dodaję do reszty. Dodaję też marchewkę która pokroiłam. Na tej samej patelni przesmażam szpinak baby i dodaję do zupy. Śmietanę hartuję niewielką ilością zupy i wlewam do garnka. Zupy już nie gotuję. Doprawiam sola, pieprzem, podaję z natką.
Grzanki:
Bułki kroję na pół. Wydrążam z nich miąższ ze środka. Na patelni rozpuszczam niewielką ilość masła i przesmażam bułkę z każdej strony. Wbijam jajko we wgłębienie bułki i odwracam do dna patelni. Smażę chwilę, żeby białko się ścięło a żółtko było płynne. Zupę podaję z grzankami.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się