Zupa szpinakowo-selerowa z grzankami

Zupa szpinakowo-selerowa z grzankami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Na rozgrzanie lekka, wegetariańska zupa ze szpinakiem i selerem naciowym. Często słyszę: nie wiem co zrobić z selera naciowego. Otóż idealny jest do zup, można nim zastąpić korzeń selera. Zupę podałam z grzankami z jajkiem lekko ściągniętym, bo takie uwielbiam.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki

    2 sztuki
  • marchewki

    2 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • selera naciowego

    4 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • szpinak

    100 gramów
  • bulion warzywny

    750 ml
  • śmietana gęsta

    2 łyżki
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    2 sztuki

Grzanki:

  • masło klarowane

    1 łyżka
  • jajka

    4 sztuki
  • bułki

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Zupa:

Ziemniaki, marchew obieram. Ziemniaki kroję w kostkę. Marchew kroję wzdłuż na ćwiartki. Do garnka wlewam bulion, dodaję ziele, liście laurowe, marchewkę i gotuję 10 minut. Dodaję pokrojone ziemniaki i dalej gotuję.

Na patelni na maśle przesmażam pokrojony por, dodaję pokrojony seler naciowy. Jak warzywa lekko zmiękną dodaję do zupy i gotuję jeszcze 10 minut. Z zupy wyjmuję marchewkę. Połowę zupy miksuję blenderem i dodaję do reszty. Dodaję też marchewkę która pokroiłam. Na tej samej patelni przesmażam szpinak baby i dodaję do zupy. Śmietanę hartuję niewielką ilością zupy i wlewam do garnka. Zupy już nie gotuję. Doprawiam sola, pieprzem, podaję z natką.

Grzanki:

Bułki kroję na pół. Wydrążam z nich miąższ ze środka. Na patelni rozpuszczam niewielką ilość masła i przesmażam bułkę z każdej strony. Wbijam jajko we wgłębienie bułki i odwracam do dna patelni. Smażę chwilę, żeby białko się ścięło a żółtko było płynne. Zupę podaję z grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

01.02.2019 13:15
Zupka bardzo aromatyczna, smaczna, a podana z grzankami z jajkiem sadzonym to już bajka.;)

bietka

01.02.2019 08:30
Bardzo smaczna zupka w sam raz na dzisiejszy obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat