Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szpinakowa z pulpetami i boczkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zupa

bulion warzywny 2 l
szpinak świeży 500 g
ziemniaki 4 duże
serek topiony 100 g
sól do smaku
pieprz
majeranek

pulpety

mięso mielone drobiowe 250 g
bułka czerstwa
sól do smaku
pieprz
jajko
mleko

dodatkowo

boczek
śmietana do zup

Porada

przyprawy wg. uznania. śmietana również opcjonalna.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szpinakowa z pulpetami i boczkiem

Do przygotowania zupy użyłam domowego bulionu warzywnego. Z bulionu wyciągnąć warzywa i podgrzać. W tym czasie wmieszać mięso mielone drobiowe, jajko, sól, pieprz, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Uformować małe pulpety, wielkości rafaello.

Wkładać na gotujący się bulion, ugotować i wyciągnąć je na bok. W tym czasie do bulionu dodać podgotowane , pokrojone w kostkę ziemniaki. Podgotować ok 5 minut i zblendować. Dodać serek topiony i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać oczyszczony szpinak i pulpety. Doprawić do smaku solą, pieprze, czosnkiem oraz odrobiną majeranku.

Zmniejszyć ogień i gotować ok 10 minut. W tym czasie pokroić boczek i podsmażyć. Zupę przelewać do talerzy, z wierzchu posypać boczkiem. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 25.09.2015 09:57
apetyczna zupa
olkaaa 23.09.2015 08:14
Wygląda smakowicie.
Krystyna32 23.09.2015 08:14
smaczna zupa
Jumper123 23.09.2015 01:56
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak