Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szpinakowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zupa

wywar z kurczaka 2,5 l
szpinak świeży 2 pęczki
mleko 3,2% 1 szklanka
lubczyk świeży 1 gałązka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
ząbek czosnku 3 szt
masło 70 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
śmietanka słodka 100 ml

dodatki

ziemniaki ugotowane 12 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szpinakowa

Szpinak oczyścić i wypłukać. Listki i młode jędrne gałązki umieścić na patelni, dodać masło i udusić. Przełożyć szpinak do garnka i zalać wywarem drobiowym/rosołem. Dołożyć gałązkę lubczyku, obrane ząbki czosnku, potem posolić i gotować 5 minut. Dolać mleko, doprawić gałką muszkatołową i gotować jeszcze ok. 10 minut. Następnie zmiksować na gładki krem. Przed podaniem można jeszcze doprawić do smaku słodką śmietanką i oczywiście podostrzyć smak pieprzem. Podawać z młodymi ugotowanymi w mundurkach ziemniakami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 13.06.2015 21:54
Podobno zupa szpinakowa smakuje rewelacyjnie, niestety nie miałam okazji próbować.
Kuchenka 13.06.2015 20:23
Kusząca i zdrowa zupka :)
jagoda5913 13.06.2015 12:48
Smaczna zupka
justynkag 13.06.2015 11:14
Samo zdrowie
Konczi 13.06.2015 10:06
dawno takiej nie jadłam
Maridka19 13.06.2015 09:40
Pyszna zupa :)
Łukasz15 12.06.2015 22:44
Apetyczna.
Aannkaa82 12.06.2015 22:03
Ten piekny zielony kolor..aż krzyczy "zjedz mnie" :)
gosia1988 12.06.2015 20:42
coś dla mnie - lubię szpinak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak