Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szpinakowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak 450 g
czosnek 3 ząbki
ziemniak 3 szt
cebula 1 szt
masło 4 łyżki
bulion warzywny 1,5 l
smietana 18% 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szpinakowa

Zrobiłam zupkę z całych liści - bez siekania w wersji ze śmietaną.
Szpinak dusimy na patelni w jego własnym soku. Jeśli mamy świeży można dodać łyżkę masła. Gdy się lekko poddusi dodajemy czosnek pokrojony w cienkie talarki. Po kilku minutach całość wrzucamy do wcześniej przygotowanego i lekko gotującego się bulionu. W tym czasie siekamy cebulkę i podzłacamy na maśle, a ziemniaki kroimy na kostkę. Wszystko dodajemy do gotującej się zupy. Gdy wszystko będzie miękkie zupę przyprawiamy wg swojego smaku i dodajemy śmietanę. Jeśli chcemy zupę krem, wszystko trzeba dobrze zmiksować. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 13.06.2013 10:00
takiej zupy jeszcze nie robiłam
babi17 11.02.2013 09:22
pyszna
cooleczka 13.10.2012 16:23
coś dla mnie :)
parysek10 04.09.2012 15:13
wygląda bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak