Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szparagowo-porowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa szparagowo-porowa, to pyszny pomysł na zdrowy obiad. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w sezonie na szparagi. 

Składniki:

szparagi zielone 1/2 kg
por 1/2 sztuki
skrzydełka kurczaka 2 sztuki
pietruszka 1/2 sztuki
marchewka 1 sztuki
masło 10 dag
serek topiony 10 dag
śmietana słodka 1/2 szklanki
grzanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szparagowo-porowa

Kroki postępowania

1
Skrzydełka myjemy, marchewkę i pietruszkę obieramy, płuczemy, zalewamy wodą około 1,5 litra i gotujemy 25 minut wywar, solimy do smaku.
Krok 1 - Zupa szparagowo-porowa foto
2
Szparagi blanszujemy 3-4 minuty we wrzątku z dodatkiem małej ilości cukru, odcedzamy, kroimy na kawałki, por kroimy w krążki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy por szklimy 2 minuty, po czym wrzucamy szparagi.
Krok 2 - Zupa szparagowo-porowa foto
3
Całość zalewamy ugotowanym wcześniej gorącym bulionem, doprawiamy do smaku wrzucamy topiony serek i gotujemy około 10 minut. Przed końcem gotowania zupę zabielamy śmietaną. Podajemy z grzankami z chleba tostowego.
Krok 3 - Zupa szparagowo-porowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 22.05.2015 15:32
genialne danie, muszę wypróbować
norweska20 21.05.2015 20:52
pyszna ta twoja zupka
pestka 21.05.2015 20:12
bardzo smaczna zupa
agnieszka214 21.05.2015 17:49
super apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak