Zupa szparagowo-porowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    1/2 kg
  • por

    1/2 sztuki
  • skrzydełka kurczaka

    2 sztuki
  • pietruszka

    1/2 sztuki
  • marchewka

    1 sztuki
  • masło

    10 dag
  • serek topiony

    10 dag
  • śmietana słodka

    1/2 szklanki
  • grzanki

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa szparagowo-porowa foto
Skrzydełka myjemy, marchewkę i pietruszkę obieramy, płuczemy, zalewamy wodą około 1,5 litra i gotujemy 25 minut wywar, solimy do smaku.
Krok 2 - Zupa szparagowo-porowa foto
Szparagi blanszujemy 3-4 minuty we wrzątku z dodatkiem małej ilości cukru, odcedzamy, kroimy na kawałki, por kroimy w krążki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy por szklimy 2 minuty, po czym wrzucamy szparagi.
Krok 3 - Zupa szparagowo-porowa foto
Całość zalewamy ugotowanym wcześniej gorącym bulionem, doprawiamy do smaku wrzucamy topiony serek i gotujemy około 10 minut. Przed końcem gotowania zupę zabielamy śmietaną. Podajemy z grzankami z chleba tostowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 22.05.2015 15:32
genialne danie, muszę wypróbować
norweska20 21.05.2015 20:52
pyszna ta twoja zupka
pestka 21.05.2015 20:12
bardzo smaczna zupa
agnieszka214 21.05.2015 17:49
super apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat