Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa szparagowo - brokułowa adwokat

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

zupy

szparagi zielone wiązka
różyczki brokuła 1/2 brokuła
marchewki 2
kostka rosołowa 1
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat
koperek 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2
Kurkuma mielona Prymat szczypta
Imbir mielony Prymat szczypta

zupy

szparagi zielone

Porada

Zielone szparagi można zastąpić białymi, które w przeciwieństwie do zielonych należy obrać ze skórki i pozbawić włóknistych końcówek. Do białych szparagów pasuje kalafior w miejsce brokuła. Reszta przepisu pozostaje bez zmian.

Przepis i sposób przygotowania na: zupa szparagowo - brokułowa adwokat

W 1 litrze wrzącej wody z dwoma liśćmi laurowymi i kostką rosołową gotujemy przez ok. 10 min. pokrojone w kostkę marchewki i rozdrobnione różyczki brokuła. Dodajemy umyte i pokrojone w kawałki zielone szparagi (bez włóknistych końcówek tj. 2-3 cm). Dalej gotujemy ok. 10 min. Odstawiamy zupę do ostygnięcia na ok. 10-15 min. Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a także imbirem i kurkumą. Następnie dodajemy ok. 100 ml śmietany 18% rozrobionej kilkoma łyżkami przestudzonej zupy. Na koniec wrzucamy koperek i pietruszkę. Jesz i piszczysz z zachwytu nad swym geniuszem kulinarnym :). Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak