Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szparagowa z kluskami lanymi według Roberta Makłowicza

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi 1 peczek
koperek
masło 1 łyżka
bulion warzywny 1 l
jajko 1 szy
mąka 3 łyżki
sól, pieprz
szalotka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szparagowa z kluskami lanymi według Roberta Makłowicza

Kroki postępowania

1
Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końce.
Odłamane końce i obierki zalać wodą, posypać cukrem i solą. Gotować ok. 20 minut.
Obrane szparagi również namoczyć w wodzie, aby nie sczerniały.

W garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną szalotkę.

Wlać mocny bulion warzywny i wrzucić do niego posiekane szparagi. Gotować ok. 10 minut.
Przygotować lane ciasto: wsypać mąkę do miski, wbić jajo, ewentualnie dodać wodę, lekko posolić.
Wymieszać, aby powstało lejące się ciasto.
Krok 1 - Zupa szparagowa z kluskami lanymi według Roberta Makłowicza foto
2
Przygotować lane ciasto: wsypać mąkę do miski, wbić jajo, ewentualnie dodać wodę, lekko posolić.
Wymieszać, aby powstało lejące się ciasto.
Wywar z obierków szparagów wlać do zupy, wszystko zagotować i na mocno gotującą się zupę wlewać lane ciasto.
Krok 2 - Zupa szparagowa z kluskami lanymi według Roberta Makłowicza foto
3
Do ugotowanej zupy wrzucić posiekany koper, wymieszać.
Krok 3 - Zupa szparagowa z kluskami lanymi według Roberta Makłowicza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak