Zupa szparagowa z kluskami lanymi według Roberta Makłowicza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi

    1 peczek
  • koperek

  • masło

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    1 l
  • jajko

    1 szy
  • mąka

    3 łyżki
  • sól, pieprz

  • szalotka

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa szparagowa z kluskami lanymi według Roberta Makłowicza foto
Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końce.
Odłamane końce i obierki zalać wodą, posypać cukrem i solą. Gotować ok. 20 minut.
Obrane szparagi również namoczyć w wodzie, aby nie sczerniały.

W garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną szalotkę.

Wlać mocny bulion warzywny i wrzucić do niego posiekane szparagi. Gotować ok. 10 minut.
Przygotować lane ciasto: wsypać mąkę do miski, wbić jajo, ewentualnie dodać wodę, lekko posolić.
Wymieszać, aby powstało lejące się ciasto.
Krok 2 - Zupa szparagowa z kluskami lanymi według Roberta Makłowicza foto
Przygotować lane ciasto: wsypać mąkę do miski, wbić jajo, ewentualnie dodać wodę, lekko posolić.
Wymieszać, aby powstało lejące się ciasto.
Wywar z obierków szparagów wlać do zupy, wszystko zagotować i na mocno gotującą się zupę wlewać lane ciasto.
Krok 3 - Zupa szparagowa z kluskami lanymi według Roberta Makłowicza foto
Do ugotowanej zupy wrzucić posiekany koper, wymieszać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat