Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szparagi
1 peczek -
koperek
-
masło
1 łyżka -
bulion warzywny
1 l -
jajko
1 szy -
mąka
3 łyżki -
sól, pieprz
-
szalotka
1 szt
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Odłamane końce i obierki zalać wodą, posypać cukrem i solą. Gotować ok. 20 minut.
Obrane szparagi również namoczyć w wodzie, aby nie sczerniały.
W garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną szalotkę.
Wlać mocny bulion warzywny i wrzucić do niego posiekane szparagi. Gotować ok. 10 minut.
Przygotować lane ciasto: wsypać mąkę do miski, wbić jajo, ewentualnie dodać wodę, lekko posolić.
Wymieszać, aby powstało lejące się ciasto.
Wymieszać, aby powstało lejące się ciasto.
Wywar z obierków szparagów wlać do zupy, wszystko zagotować i na mocno gotującą się zupę wlewać lane ciasto.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się