Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szparagowa z kluskami lanymi

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna 1 pęczek
szparagi białe 1 pęczek
jogurt naturalny 3 łyżki
jajko 1
cukier szczypta
sól
Pieprz biały mielony Prymat
mąka 3/4 szklanki
natka pietruszki do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szparagowa z kluskami lanymi

Kroki postępowania

1
Szparagi obrać i pokroić na mniejsze kawałki ( oddzielnie główki). Obierki gotować ok. 1 h w 1 l wody.
Włoszczyznę obrać i gotować w 1,5 l wody, gdy zmiękną odcedzić do garnka. Do bulionu warzywnego wlać odcedzoną wodę z obierek ze szparagów, oprószyć solą, pieprzem i cukrem. Dodać szparagi bez główek, gotować 20 min.
Krok 1 - Zupa szparagowa z kluskami lanymi foto
2
Po tym czasie miksować zupę blenderem. Dodać główki i gotować kilka min. Do miseczki wlać jogurt i trochę zupy, wymieszać i wlać do zupy. Rozbić jajko i oddzielić białko od żółtka. Do miseczki wlać trochę zupy, ostudzić, dodać żółtko i wymieszać, wlać do garnka z zupą.
Krok 2 - Zupa szparagowa z kluskami lanymi foto
3
Przygotować kluski lane: do miseczki wsypać mąkę, dodać białko jajka, trochę soli i 1/2 szklanki wody. Mieszać, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Można podlewać wodą lub dosypać mąkę. Następnie dodawać do wrzącej zupy po łyżce. Zagotować i wlać do miseczki, oprószyć natką pietruszki.
Krok 3 - Zupa szparagowa z kluskami lanymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 24.05.2013 18:49
dla mnie smaczna zupa
bogusia19 24.05.2013 14:56
bardzo ciekawy przepis
dodi 24.05.2013 14:42
nie jadłam jeszcze takiej zupy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak