Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szparagowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi białe 500 g
cukier 2 łyżeczki
kości wołowe 250 g (cielęce)
włoszczyzna
cebula 1 szt
masło 40 g
mąka 20 g
żółtko jajek 2 szt
śmietana 18 proc 200 ml
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szparagowa

Z włoszczyzny ,cebuli i kości gotujemy bulion (w około 1,2 l wody). Osobno gotujemy szparagi w wodzie z cukrem. Gdy szparagi będą już miękkie ,odcinamy główki ,wkładamy je do wazy a resztę szparagów miksujemy i przecieramy przez sito. Bulion mięsno warzywny przelewamy przez sito ,dodajemy do przetartych szparagów. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę ,rozprowadzamy zupą i dodajemy do całości ,podgrzewamy i cały czas mieszamy. Śmietanę rozrabiamy z żółtkami ,dodajemy do zupy ,cały czas mieszamy. Zupę do smaku doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do zupy podajemy grzanki z serem żółtym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 25.05.2015 10:29
Na pewno pyszna zupka.
ilka01 24.05.2015 19:39
pychota :)
Justi2401 24.05.2015 18:28
Wspaniała zupka :) Szkoda, że sezon na szparagi trwa tak krótko :(
olkaaa 24.05.2015 18:24
lubię taką
Czarnula666 24.05.2015 17:16
Super zupka :)
pajbek 24.05.2015 17:16
Pyszna :-)
Grazyna0211 24.05.2015 17:07
pyszna zupa
Adamorek 24.05.2015 16:52
świetna, letnia zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak