Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szparagowa
Zupa szparagowa z białych szparagów - pyszne, sezonowe danie.
Szkoda że sezon szparagowy jest taki krótki.
Szparagi oczyścić w wierzchnich włókien za pomocą ostrego nożyka lub obieraczki. Pokroić na kawałki (każdy szparag na 3 kawałki). Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać cukier i szczyptę soli. Gotować 30 minut na małym gazie. Szparagi wyjąć łyżką cedzakową. W małym garnuszku roztopić masło. Wsypać koper i smażyć mieszając 2 minuty. Dodać mąkę, zamieszać. Powoli wlewać śmietankę, a następnie wywar z gotowania szparagów. Ogrzewać zupę mieszając aż zgęstnieje. Ze szparagów wybrać górne części z łebkami i włożyć w całości do zupy. Z pozostałych części szparagów wycisnąć za pomocą noża miękki środek, odrzucając włókniste części. Miąższ szparagowy włożyć do zupy (oczywiście można przetrzeć szparagi przez sito). Doprawić zupę przyprawą Kucharek.