Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Zupa szparagowa

Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Przepis na pyszną zupę szparagową. Zupę robimy ze świeżych, białych szparagów.

Składniki:

szparagi białe
1 pęczek
woda
1/2 litra
koperek świeży
6 łyżek
Sklep Prymat
masło
2 łyżki
mąka
2 łyżki
śmietanka 30%
200 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
przyprawa KUCHAREK
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szparagowa

Zupa szparagowa z białych szparagów - pyszne, sezonowe danie.

Szkoda że sezon szparagowy jest taki krótki.
Szparagi oczyścić w wierzchnich włókien za pomocą ostrego nożyka lub obieraczki. Pokroić na kawałki (każdy szparag na 3 kawałki). Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać cukier i szczyptę soli. Gotować 30 minut na małym gazie. Szparagi wyjąć łyżką cedzakową. W małym garnuszku roztopić masło. Wsypać koper i smażyć mieszając 2 minuty. Dodać mąkę, zamieszać. Powoli wlewać śmietankę, a następnie wywar z gotowania szparagów. Ogrzewać zupę mieszając aż zgęstnieje. Ze szparagów wybrać górne części z łebkami i włożyć w całości do zupy. Z pozostałych części szparagów wycisnąć za pomocą noża miękki środek, odrzucając włókniste części. Miąższ szparagowy włożyć do zupy (oczywiście można przetrzeć szparagi przez sito). Doprawić zupę przyprawą Kucharek.

Zupa szparagowa to jedna z propozycji w sezonie szparagowym. A co powiesz na:

zielone szparagi z patelni

jajecznicę ze szparagami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 18.05.2017 13:03
ciekawy pomysł
Beatris 29.05.2011 11:51
Z chęcią bym posmakowała.
kasiurek 23.11.2010 09:38
wspaniała zupka, jeszcze z koperkiem mniam!
Joanna117
Joanna117 20.09.2010 09:43
Mniam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak