Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczi z kaszą gryczaną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 500 g
masło 4 łyżki
rosół drobiowy 1,5 l
marchew 1 szt
cebula 1 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
kasza gryczana 150 g (biała)
boczek wędzony 150 g
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczi z kaszą gryczaną

Kapustę płuczemy, odciskamy i kroimy.

W garnku rozpuszczamy masło (3 łyżki), podsmażamy kapustę (kilka minut) i podlewamy rosołem. Dusimy pod przykryciem przez 5 min.

Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy przez godzinę od czasu, do czasu mieszając.
Marchew kroimy w talarki i razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle. Dodajemy koncentrat. Smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy do kapusty, mieszamy.

Do całości wsypujemy kaszę, wlewamy pozostały rosół, dodajemy pokrojony boczek, liść laurowy, gotujemy 30 min.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 18.09.2016 09:53
wygląda bardzo apetycznie
gosia1988 17.09.2016 21:17
wygląda smacznie, aż chce się ją zjeść :)
MAR3STA 17.09.2016 21:00
fajna zupa
Konczi 17.09.2016 19:52
Ależ ona wygląda apetycznie ... musi być pycha !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak