Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa z pieczarkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 kawałek
ziemniaki 4 szt
woda 1,5 l
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
kości wędzone 1 kg
jajko 2 szt
pieczarki 200 g
por (biała część) 1 szt
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
szczaw mielony Smak 1 słoik
masło
śmietana 18 proc 2 łyżki
mąka 2 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa z pieczarkami

Marchewki, pietruszkę, seler kroimy, ziemniaki w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle, zalewamy wodą, dodajemy kości razem z ½ łyżeczki soli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy przez 30 min. Kości wyciągamy i studzimy (później oddzielamy mięso od kości).
Jajka gotujemy na twardo. Kroimy.
Pieczarki oczyszczamy i smażymy na maśle (1 łyżka ) z pokrojonym w piórka porem. Oprószamy lubczykiem, solą i pieprzem.
Szczaw smażymy na maśle, dodajemy do zupy, gotujemy przez kwadrans, dodajemy mięso.
Śmietanę mieszamy z mąką i zimną wodą, hartujemy zupą i dodajemy do całości.
Dokładnie mieszamy, dodajemy pieczarki.
Podgrzewamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 16.03.2018 15:00
Wygląda smakowicie i na pewno tak smakuje;)
jejkuchnia 16.03.2018 10:12
Uwielbiam szczawiową, ale z pieczarkami jeszcze nie jadłam. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak