Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szczaw
2 pęczki -
wywar z kurczaka
1,2 litra -
ziemniaki
6 szt -
śmietana 18 proc
3 łyżki -
jajko ugotowane na twardo
5 szt
Przepis i sposób przygotowania Zupa szczawiowa z jajkiem
Do garnka wrzucamy pokrojone i umyte ziemniaki i zalewamy wywarem. Nastawiamy gaz i dorzucamy szczaw.
Gotujemy około 15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Odlewamy nieco zupy do osobnej miseczki i zabielamy ją śmietaną dokładnie mieszając i dopiero tak przygotowaną wcześniej śmietanę wlewamy do garnka z zupą.
Gotową zupę serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Komentarze (2)