Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szczaw

    2 pęczki
  • wywar z kurczaka

    1,2 litra
  • ziemniaki

    6 szt
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • jajko ugotowane na twardo

    5 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa szczawiowa z jajkiem

Szczaw bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na wąskie paski. Ziemniaki obieramy i kroimy w równą kostkę, aby równomiernie się dogotowały.

Do garnka wrzucamy pokrojone i umyte ziemniaki i zalewamy wywarem. Nastawiamy gaz i dorzucamy szczaw.

Gotujemy około 15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Odlewamy nieco zupy do osobnej miseczki i zabielamy ją śmietaną dokładnie mieszając i dopiero tak przygotowaną wcześniej śmietanę wlewamy do garnka z zupą.

Gotową zupę serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Jolanta40 03.07.2017 22:06
dziękuję :)
bertpvd 27.06.2017 23:51
Smaczny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat