Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szczaw

    2 pęczki
  • wywar z kurczaka

    1,2 litra
  • ziemniaki

    6 szt
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • jaja na twardo

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szczaw bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na wąskie paski. Ziemniaki obieramy i kroimy w równą kostkę, aby równomiernie się dogotowały.

Do garnka wrzucamy pokrojone i umyte ziemniaki i zalewamy wywarem. Nastawiamy gaz i dorzucamy szczaw.

Gotujemy około 15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Odlewamy nieco zupy do osobnej miseczki i zabielamy ją śmietaną dokładnie mieszając i dopiero tak przygotowaną wcześniej śmietanę wlewamy do garnka z zupą.

Gotową zupę serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolanta40

03.07.2017 22:06
dziękuję :)

bertpvd

27.06.2017 23:51
Smaczny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat