Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa z jajkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zupa

włoszczyzna 1 pęczek
szczaw 2 pęczki
jajko 5 sztuk
śmietana 12% 200 mililitrów
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
przyprawa do potraw Kucharek

Dodatki

ziemniaki 1 kg
kiełbasa podwawelska 1 laska

Porada

Jeżeli zupa będzie mało kwaśna można doprawić ją sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa z jajkiem

Kroki postępowania

1
Włoszczyznę myjemy, kroimy w drobniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu. W razie potrzeby zbieramy szumy.
Krok 1 - Zupa szczawiowa z jajkiem foto
2
SZczaw dobrze myjemy, odsączamy na sicie, kroimy w drobne kawałki
Krok 2 - Zupa szczawiowa z jajkiem foto
3
Wywar doprawiamy solą, pieprzem, kucharkiem. Wrzucamy szczaw, gotujemy dalej na małym ogniu.
Krok 3 - Zupa szczawiowa z jajkiem foto
4
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę.Do zupy wrzucamy jajka. Z mąki i wody robimy zaklepkę, wlewamy do zupy, na oniec wlewamy śmietanę. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki, kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Podajemy zaraz po ugotowaniu
Krok 4 - Zupa szczawiowa z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 25.02.2017 11:13
Smaki mojego dzieciństwa. Oj, smaczne było. Trzeba będzie latem zrobić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak