Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa z grzankami czosnkowymi

5.0
(27)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszna, o gładkiej konsystencji domowa zupa szczawiowa z chrupiącymi i niezwykle aromatycznymi grzankami czosnkowymi.

Składniki:

szczaw mielony Smak 1 słoik
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
ziemniaki 2 sztuki
rosół 2 litry
masło klarowane 1 łyżka
natka pietruszki 2 łyżki
śmietana kremówka 1/2 szklanki

Składniki na grzanki:

pieczywo 4 kromki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
masło klarowane 1 łyżka

Porada

Zupę szczawiową możesz podać także z ugotowanym na twardo jajkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa z grzankami czosnkowymi

Kroimy w kostkę wszystkie warzywa. W garnku na maśle smażymy pokrojone: cebulę , czosnek i warzywa i ziemniaki.

Smażymy około 10 minut, zalewamy gorącym rosłem warzywnym i gotujemy do miękkości warzyw około 15 minut.

Pod koniec dodajemy szczaw, zagotowujemy, wlewamy śmietankę, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Grzanki:

Pokrój w drobną kostkę czerstwe pieczywo (wekę, bułkę lub jasny chleb). Na patelni rozpuść nieco masła klarowanego, dodaj pieczywo. Jak się zezłoci, zdejmij z patelni posyp szczyptą suszonego czosnku i dowolnych ziół suszonych.

Przed podaniem dodajemy natkę pietruszki, wlewamy do miseczek i posypujemy grzankami czosnkowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak