Zupa szczawiowa z grzankami czosnkowymi

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna, o gładkiej konsystencji domowa zupa szczawiowa z chrupiącymi i niezwykle aromatycznymi grzankami czosnkowymi.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 słoik
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/4 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • rosół

    2 litry
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • śmietana kremówka

    1/2 szklanki
  • grzanki czosnkowe

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroimy w kostkę wszystkie warzywa. W garnku na maśle smażymy pokrojone: cebulę , czosnek i warzywa i ziemniaki.

Smażymy około 10 minut, zalewamy gorącym rosłem warzywnym i gotujemy do miękkości warzyw około 15 minut.

Pod koniec dodajemy szczaw, zagotowujemy, wlewamy śmietankę, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Grzanki:

Pokrój w drobną kostkę czerstwe pieczywo (wekę, bułkę lub jasny chleb). Na patelni rozpuść nieco masła klarowanego, dodaj pieczywo. Jak się zezłoci, zdejmij z patelni posyp szczyptą suszonego czosnku i dowolnych ziół suszonych.

Przed podaniem dodajemy natkę pietruszki, wlewamy do miseczek i posypujemy grzankami czosnkowymi.

SMAK_PL
Zupę szczawiową możesz podać także z ugotowanym na twardo jajkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat