Zupa szczawiowa z całym ajkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar warzywny

    200 ml
  • szczaw

    2 garście
  • ziemniak

    200 gram
  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • śmietana 30%

    4 łyżki
  • jaja na twardo

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szczaw pokroić w paski. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Zagotować bulion warzywny. Dodać ziemniaki, szczaw, gotować 15 min. Mąkę dodać do 100 ml zimnej wody, wlać do zupy i zagotować. Dodać śmietanę i jajka poprzecinane na ćwiartki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jola67 05.12.2012 20:35
Zasadnicza różnica czy ajko będzie całe czy przekrojone. Musi być koniecznie całe!
Jola67 05.12.2012 20:35
Zasadnicza różnica czy ajko będzie całe czy przekrojone. Musi być koniecznie całe!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat