Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa na wędzonych żeberkach

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

No i niech powie nam, że zupy polskie nie są najlepsze na świecie ;) Taka szczawiowa, ze świeżo zebranego „zielska”, jest rewelacyjna. Zimą ratujemy się zaś szczawiem "słoikowym", przygotowanym latem. Po prostu pycha <3

Składniki:

Składniki:

żeberka wędzone 600 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 3 sztuki
marchewki 2 sztuki
korzeń pietruszki 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
szczaw mielony Smak 250 mililitrów
śmietana 18% 2 łyżki
mąka 1 łyżka
jajko 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa na wędzonych żeberkach

Żeberka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,7 litra), dodajemy liście, ziele i ½ płaskiej łyżeczki soli.

Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy przez kwadrans. Mięso wyławiamy, studzimy, oddzielamy mięso od kości. Ponownie dodajemy do zupy.

Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle, dodajemy do zupy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy 20 min, następnie dodajemy szczaw, gotujemy kwadrans.

Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy wywar, dokładnie łączymy i dodajemy do zupy. Podgrzewamy na wolnym ogniu (nie zagotowujemy) około 10 min.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie sokiem z cytryny). Podajemy z ugotowanymi jajkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 01.02.2019 13:11
Taką szczawiową to je chętnie się poczęstuję , mam szczaw w słoiku od lata może taką zupkę wymyślę.;)
bietka 01.02.2019 09:10
Zupy polskie są najlepsze, a szczwiowa na żeberkach to dla mnie coś nowego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak