Zupa szczawiowa na wędzonych żeberkach

Zupa szczawiowa na wędzonych żeberkach

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

No i niech powie nam, że zupy polskie nie są najlepsze na świecie ;) Taka szczawiowa, ze świeżo zebranego „zielska”, jest rewelacyjna. Zimą ratujemy się zaś szczawiem "słoikowym", przygotowanym latem. Po prostu pycha <3

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • żeberka wędzone

    600 gramów
  • liście laurowe Prymat

    3 sztuki
  • Ziele angielskie całe XXL

    3 sztuki
  • marchewki

    2 sztuki
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • szczaw siekany Smak

    250 mililitrów
  • śmietana 18%

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • jajka

    6 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Żeberka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,7 litra), dodajemy liście, ziele i ½ płaskiej łyżeczki soli.

Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy przez kwadrans. Mięso wyławiamy, studzimy, oddzielamy mięso od kości. Ponownie dodajemy do zupy.

Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle, dodajemy do zupy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy 20 min, następnie dodajemy szczaw, gotujemy kwadrans.

Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy wywar, dokładnie łączymy i dodajemy do zupy. Podgrzewamy na wolnym ogniu (nie zagotowujemy) około 10 min.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie sokiem z cytryny). Podajemy z ugotowanymi jajkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

01.02.2019 13:11
Taką szczawiową to je chętnie się poczęstuję , mam szczaw w słoiku od lata może taką zupkę wymyślę.;)

bietka

01.02.2019 09:10
Zupy polskie są najlepsze, a szczwiowa na żeberkach to dla mnie coś nowego :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat